Zelf nadenken over uw uitvaart

Het is goed om van tevoren na te denken over uw uitvaart. Dat is niet gemakkelijk, maar het creëert wel rust. Bespreek met uw partner, gezin of familie wat u belangrijk vindt tijdens uw afscheid. En wat u absoluut niet wilt. Deze gesprekken geven uw nabestaanden houvast. Ze nemen zorgen weg wanneer het moment daar is. Wanneer uw wensen van tevoren duidelijk zijn, kunnen de dagen voor uw overlijden helemaal in het teken staan van afscheid nemen. Haal bijvoorbeeld mooie herinneringen op. of koester elkaars aanwezigheid zonder woorden. 

Had ik maar…

Iedereen heeft andere redenen om uitvaartwensen vast te leggen. Misschien bent u ernstig ziek of zette een plotseling overlijden in uw omgeving u aan het denken. of kwam het onderwerp toevallig ter sprake aan de keukentafel. Hoewel het bespreken van uw eigen uitvaart confronterend kan zijn, is het wel nuttig. Het kennen van uw wensen geeft nabestaanden rust. Zo weten zij zeker dat ze het goede doen wanneer u er niet meer bent om het hen te vertellen. Het is zoals Toon Hermans ooit schreef: ‘Ga nooit weg zonder te praten, dat doet een hart zo pijn. Wat je ‘s morgens hebt verlaten, kan er ‘s avonds niet meer zijn.’

Wensen vastleggen

Soms is het lastig om de juiste woorden te vinden om uw uitvaartwensen kenbaar te maken. Orchis Uitvaartzorg kan u er daarom bij begeleiden. In een persoonlijk gesprek praten we over hoe u uw afscheid voor u ziet. Gewoon, in het comfort van uw eigen huiskamer. Als u wilt, leggen we alvast wat details vast. De soort kist, muziek of tekst op de rouwkaart: het kan zo gedetailleerd als u wilt. Bent u zover nog niet? Dat is heel begrijpelijk. We helpen u dan graag om u verder te oriënteren op de mogelijkheden. Zo kunt u er later nog eens in alle rust over nadenken. Schrijf uw wensen bijvoorbeeld op in het wensenboekje dat wij bij u achterlaten of dat u hier kunt downloaden.

Duidelijkheid over de kosten van uw uitvaart

Wij merken dat veel mensen het fijn vinden om een beeld te krijgen van de kosten van een uitvaart. Wanneer u dit wilt, maken we na het kennismakingsgesprek op basis van uw wensen een heldere kostenbegroting. Zo weten u en uw familieleden precies waar jullie op moeten rekenen. We mailen of sturen u dit document toe. Leg het bij uw administratie, op een plek die uw nabestaanden kennen. Verandert er iets aan uw wensen? U mag ons altijd bellen om een wijziging door te geven.