Legacy

Geheel onverwachts kwam ze te overlijden. Ze stond nog midden in het leven. Haar man en twee dochters, net in de twintig, ontredderd achterlatend. Nog nooit hadden zij over dit scenario nagedacht. Dit had niemand aan zien komen, want moeder was immers de spil van het gezin. De nek waar alles op draaide. Ze regelde thuis alles. Van de boodschappen, de was, verjaardagen tot aan de financiƫn.

Ze had haar eigen zaak, verdiende haar eigen geld, waar ze goed mee om het wist te gaan. Ze spaarde, belegde in aandelen, had wat bitcoins en investeerde in crowdfunding.

Nu de regelaar in het gezin wegviel moesten de andere gezinsleden haar uitvaart regelen. Wilde ze begraven of gecremeerd worden? Welke muziek zou ze gekozen hebben? Wie gaan we laten spreken? Zou ze gewild hebben dat mensen haar nog kunnen zien? Ze maken beslissingen en hopen uiteindelijk dat dit de juiste zijn.

 

Ook de nalatenschap moet geregeld worden. De onderneming komt direct in handen van de erfgenamen/nabestaanden en zij moeten de belastingzaken afwikkelen. Waar te beginnen. Inloggegevens, pincodes en wachtwoorden zijn niet bekend. En hoe zit het met de aandelen en de investeringen? Wat een zorgen komen er, naast het verdriet en gemis, op dit gezin af.

 

Een bijzonder afscheid is niet iets waar we dagelijks over nadenken. We stellen de gedachte aan overlijden graag zo ver mogelijk uit, tot dit moment dichterbij komt. Toch krijgt niet iedereen een ziekbed waardoor er nog snel zaken geregeld kunnen worden. Als we de leiding over ons leven willen nemen, moeten we dat ook over ons afscheid doen.

 

Heb jij het geregeld? Heb je de pincodes, inlogcodes en wachtwoorden ergens staan waar je dierbaren van weten? Is de nalatenschap geregeld? Maak eens een afspraak bij de notaris voor een levenstestament of denk eens na over het oprichten van een STAK.

 

Maar niet alleen de nalatenschap en uitvaartwensen zijn belangrijk. Heb je er weleens over nagedacht hoe je herdacht wil worden? Welke indruk wil je maken, wat is de voetafdruk die je achter wil laten? Maar ook: hoe kun je je geliefden bedanken voor alles wat ze voor je betekenen?

 

Zet je wensen op papier. Schrijf je verhaal op of laat het opschrijven. Wat een mooie nalatenschap zou dat zijn: Een brief vol liefde voor hen die je misschien en hopelijk pas over lange tijd achter moet laten.