Foutje bedankt!

Moeder van vijf kinderen en echtgenote zijn, het hebben van een eigen zaak, het vergt de nodige organisatie. Mensen vragen mij met regelmaat: hoe doe je dat toch allemaal?! En worden er weleens fouten gemaakt?

Wel, ik zal je eerlijk vertellen, ik ben geen wonderwoman. Mijn hoofd loopt soms echt over. Zo komt het regelmatig voor dat ik mijn sleutels of schoenen kwijt ben net voordat ik weg moet om op tijd ergens te zijn en kom ik er in de auto achter dat mijn tas nog binnen staat. Ik ben zelfs bij school, met heel veel moeders in de buurt, weleens in mijn auto op de bijrijderstoel gaan zitten terwijl ik zelf moest rijden (ja, echt waar). Vervolgens deed ik, om het te verbloemen, net alsof ik wat in het dashboardkastje zocht. Ik heb wel eens bij de tandarts gestaan met de verkeerde dochter of er lag er nog één op bed, terwijl ze al in de bus had moeten zitten voor een excursie naar Den Haag.

Tegenwoordig maak ik van elke nieuwsbrief die de kinderen van school meenemen een foto met mijn mobiele telefoon voordat deze ‘per ongeluk’ weer bij het oud papier beland en wij een 10-minutengesprek missen. Zo kan ik nog wel even doorgaan, maar ik wil het thuisfront ook tevreden houden.

Durf de mist in te gaan

Het loopt in Huize de Jong dus niet altijd op rolletjes. Bij jou wel? Of gaat er bij jou ook weleens iets mis?

We zijn namelijk eerder geneigd om onze successen te delen dan onze fouten toe te geven. Wanneer we een fout maken, denken we al snel dat we falen. We schamen ons. En toegegeven, sommige fouten zijn ook schadelijk en schandelijk.

Maar hoeveel denk je dat je zult leren als je altijd alles in één keer perfect zou doen? Juist, lang niet zoveel als wanneer je af en toe flink de mist in gaat. Niemand is perfect. Je moet fouten durven maken om succesvol te zijn. Het is motiverend om hoge eisen aan jezelf te stellen, maar het is niet effectief om bang te zijn om te falen. Wanneer je geen fouten durft te maken raak je verlamd en zul je steeds minder bereiken. De manier waarop je omgaat met je fouten bepaalt juist wie je bent. Bij elke fout die je maakt ontdek je meer over jezelf, over wie je bent, over je grenzen, je mogelijkheden, over waar je goed in bent en minder goed.

Onthoud dit: Fouten zijn niets anders dan resultaten. Deze resultaten mogen dan misschien onwenselijk zijn, ze zijn niet meer of minder dan dat.

Begrijp wat er is gebeurd

Nog een bijkomstigheid is dat we leren van onze fouten wanneer we ze met elkaar delen en het zorgt voor herkenbaarheid en verbinding met de ander. Toegeven dat je een fout maakte, verlegt de focus van iemand de schuld geven naar begrijpen wat er is gebeurd.

De meest wijzen onder ons geven hun fouten dan ook gemakkelijk toe, want vooruitgang gaat op deze manier veel sneller.

Dus wees een volgende keer wat minder streng voor jezelf wanneer je een fout maakt, maar deel het en zie het als een prachtige kans voor jezelf én voor een ander om er van te leren. Het maakt je een wijs mens!

Wie geen fouten maakt, maakt meestal niets