
Heeft u een vraag?
Blijf er niet mee rondlopen maar stel hem gerust.
Stappenplan
1. Bel Orchis uitvaartzorg
Eerst stelt een arts het overlijden vast. Is de overledene thuis? Dan belt u zelf de huisarts. In een ziekenhuis, hospice of zorginstelling wordt dit voor u geregeld. Daarna belt u Orchis uitvaartzorg. Op 0184-701200 zijn wij altijd bereikbaar. Dag en nacht kunt u ons bellen. U wordt direct geholpen door een uitvaartverzorger.
2. Laatste verzorging
Onze eerste zorg gaat uit naar de overledene. Wordt de overledene thuis verzorgd en opgebaard? Of overgebracht naar onze 24/7 afscheidskamers? Welke kleding krijgt de overledene aan? Zijn er mensen die willen helpen met verzorgen en kleden? Het zijn vragen die u met onze uitvaartverzorger bespreekt.
3. Uitvaart voorbereiden
Met onze uitvaartverzorger gaat u thuis of in Afscheidshuys Valckenhorst in gesprek. Wie was de overledene? Met wie voelde hij of zij zich verbonden? Wie zijn de mensen die betrokken zijn bij het afscheid? Zijn er uitvaartverzekeringen?
Diverse mogelijkheden worden met u besproken. U kunt denken aan:
•(natuur)begraven of cremeren
•locatie voor de uitvaart (welke begraafplaats, welk crematorium)
•catering
•mogelijkheid tot rouwbezoek
•drukwerk: kaarten, liturgieën, advertenties
•bloemwerk
•steunen van een goed doel
• uitvaartkist, mand of wade
• rouwauto, volgers
• sprekers
• muziek (livemuziek is ook mogelijk)
• beelden tonen uit het leven (foto of film)
• afscheid vastleggen op foto of film
Er is veel mogelijk. Onze uitvaartverzorgers begeleiden u stap voor stap. Ze nemen tijd en geven aandacht. Hierdoor kunt u keuzes maken die bij u passen.
4. Zorgen voor overzicht
De uitvaartverzorger zet alles op papier. U ontvangt een overzicht van de gemaakte afspraken. Daar hoort ook een kostenbegroting bij. We houden rekening met uitvaartverzekeringen. U weet financieel precies waar u aan toe bent.
De uitvaartverzorger neemt alles rustig met u door. Het wordt duidelijk welke activiteiten de komende dagen gaan plaatsvinden: wie doet wat en wanneer.
5. Bekendmaken uitvaart
Onze uitvaartverzorger helpt u bij het maken van de rouwkaart. Welke tekst past bij de overledene? Wordt er gekozen voor een afbeelding of een foto op de kaart?
Terwijl de kaart wordt ontworpen, schrijft u de adressen op de enveloppen of vult u deze in in een door ons aangeleverd Excel bestand. Er volgt een drukproef die door u wordt beoordeeld. Na goedkeuring worden de kaarten gedrukt. De uitvaartverzorger zorgt voor postzegels, een verzendenvelop en helpt u bij de verzending van de post.
Naast het versturen van kaarten kunt u een advertentie in de krant plaatsen. Onze uitvaartverzorger kan dit voor u regelen.
Veel families kiezen voor ons condoleanceregister. Hiermee maak je het overlijden aan iedereen bekend. Je vindt het op onze website. Het gebruik is kosteloos.
6. Op de achtergrond
Wij verzorgen de aangifte van het overlijden bij de gemeente. Je ontvangt een uittreksel uit de overlijdensakte.
De uitvaartverzorger maakt afspraken en onderhoudt contacten met alle partijen die bij de uitvaart betrokken zijn. Hierdoor weet iedereen precies wat er moet gebeuren. Als er gekozen wordt voor liturgieën helpt de uitvaartverzorger bij het maken ervan.
De afscheidsbijeenkomst, die plaatsvindt op de dag van de uitvaart, wordt door jullie voorbereid.
De dienst wordt door jullie met de predikant doorgenomen of, wanneer er geen predikant van toepassing is, worden teksten geschreven die door jullie zelf of wanneer dat niet lukt door de uitvaartverzorger wordt voorgelezen.
Ook bestaat de mogelijkheid om een spreker (bijv. Het Humanistisch Verbond) in te huren voor een in memoriam. Muziek en indien gewenst foto’s worden uitgezocht. Wanneer de invulling van de dienst door jullie is vormgegeven wordt alles door ons verwerkt in een overzichtelijk draaiboek.
7. Persoonlijk afscheid nemen
In de dagen tussen het overlijden en de uitvaart kan persoonlijk afscheid van de overledene worden genomen. Het is verstandig om vooraf na te denken over de wijze van rouwbezoek. Wanneer neemt het gezin tijd om afscheid te nemen? Wanneer brengt naaste familie de overledene een laatste groet? En goede vrienden? Komt er een openbaar rouwbezoek waarbij iedereen welkom is? Onze uitvaartverzorger helpt u om dit goed te organiseren.
Een bijzonder moment is het sluiten van de uitvaartkist. Meestal gebeurt dit door het gezin. Soms samen met naaste familie. De uitvaartverzorger begeleidt u hierbij.
8. Dag van de uitvaart
Op deze dag staan we samen stil bij het afscheid. U voelt u verbonden met de overledene en alle mensen die voor hem of haar belangrijk waren. Samen delen we mooie herinneringen. Er is ook tijd om vooruit te kijken. Naar een toekomst waarin we het gemis gaan meenemen op ons levenspad.
Alles is goed voorbereid. Er is een overzichtelijk draaiboek gemaakt. Hierdoor weet u precies wat er gebeurt, door wie en op welk moment. Onze uitvaartverzorger, die u sinds het overlijden begeleidt, is de ceremoniemeester. Een team van gastvrouwen verzorgt de naaste familie en de genodigden. Samen met de uitvaartverzorger zorgen zij voor een goed verloop van de uitvaart.
9. Nagesprek
Een tijdje na de uitvaart komt onze uitvaartverzorger bij u op bezoek. Samen kijkt u terug op de periode rondom het afscheid. Als het nodig is, kan de uitvaartverzorger u helpen bij het maken van dankbetuigingen. Of bij het plaatsen van een advertentie om mensen te bedanken die u tot steun zijn geweest.
De uitvaartverzorger zorgt voor een overzichtelijke nota. Deze is gebaseerd op de eerder afgegeven begroting. Daarnaast wordt er rekening gehouden met uitkeringen van verzekeringspolissen.
10. Na de uitvaart
Na de uitvaart volgt de afwikkeling van de nalatenschap.
U ontvangt van ons een gids vol handige tips.
We hopen dat het u lukt om het gemis te verweven in uw leven. Indien nodig kunnen wij u verwijzen naar mensen die u hierbij kunnen helpen. Liefde is tijdloos.
De verbinding met de overledene blijft. Voor altijd.