Menu
Altijd bereikbaar: 0184 - 70 12 00 06 - 10 37 51 10

Heeft u een vraag?

Blijf er niet mee rondlopen maar stel hem gerust.

Thea's Blog

Waarom doe jij dit werk? 22 november 2018

Met regelmaat vragen mensen mij ‘hoe kan je dit werk doen, het is toch heel zwaar, je bent de hele dag bezig met de dood en altijd met verdriet’.

Het is ook lastig uit te leggen... Misschien lukt het aan de hand van een voorbeeld.

Enkele weken geleden kwam de melding van het overlijden van een jonge vrouw van slechts 48 jaar oud. Echtgenote en moeder van een lieve, intelligente jongen van 13 jaar. Een dronken automobilist reed haar aan, terwijl ze na een drukke werkweek op weg was naar huis. Enkele uren verkeert het gezin tussen hoop en vrees, maar het mocht helaas niet zo zijn. Op een zaterdagavond komt zij te overlijden. Haar gezin verbijsterd, ontredderd achterlatend.

Ik wacht hen op in het uitvaartcentrum waar ze haar voor het eerst na haar overlij- den zullen gaan zien. Ik neem de tijd om hen te vertellen wat we gedaan hebben en wat ze gaan zien. We hebben haar gewassen, haar lievelingsjurk aangetrokken, haar haren gestyled en haar favoriete lipstick opgedaan. Maar ik vertel ook eerlijk en met alle voorzichtigheid dat de artsen, die gevochten hebben voor haar leven, haar heel veel vocht hebben toegediend waardoor haar gezicht erg opgezwollen is.

Als ik hen meeneem, moet ik mezelf vermannen. Dit raakt me, went nooit en is verschrikkelijk. Hun reacties, hun verdriet is hartverscheurend en gaat door merg en been.

En toch.., toch ben ik blij dat ik daar mag zijn... dat ze mij hebben gebeld... want dit is de enige plek waar ik op dit moment wil zijn. Om hen te steunen en te ontzorgen waar ik kan. Ook al is het zwaar, ik kan en wil niet anders...

Want naast dit verdriet, zie ik de meest mooie voorbeelden van liefde, hoor ik de meest mooie herinneringen, hilarische familie anekdotes, ik zie mensen steun zoeken bij elkaar, elkaar helpen. Buren, vrienden, werkgevers, scholen komen in beweging. Ik zie mensen naar elkaar toegroeien, er wordt gelachen en gehuild. Ondertussen mag ik een paar dagen met deze mensen meelopen en ze helpen om het afscheid vorm te geven. Ze gunnen mij een kijkje in hun leven en dat vind ik heel bijzonder.

Ja, het is soms zwaar. Confronterend hoe broos het leven is. Het beangstigt me soms, al dat verdriet. Het maakt me kwetsbaar in de mensen van wie ik houd. Bang om hen te verliezen en hetzelfde mee te moeten moet maken als de families die ik heb bijgestaan. Maar de dood laat ook zien wat belangrijk is in het leven. Mijn advies: neem niets als vanzelfsprekend en wees dankbaar voor en zuinig op wat je hebt.

En tegen al die mensen die zich afvragen waarom ik dit werk doe wil ik zeggen: het werk is zwaar, maar nooit te zwaar... Het is mooi, dankbaar, puur, echt. En door het in mij geschonken vertrouwen van de nabestaanden word ik er zwaar voor beloond.

Delen via
ADCF1CC7-325B-41F5-8D34-5437B5356A69

Over Thea de Jong

Ik zoek samen met u naar de mogelijkheden om een eigen invulling aan de uitvaart te geven. Zoals helpen bij de laatste verzorging, de rouwbrief, het dragen van de kist, het meedenken over de invulling van de afscheidsdienst. Dit alles op de een zodanige manier dat u de overledene daarin herkent. U bent tenslotte de beste getuige van het leven van de overledene.

Wensenboekje

Vraag het wensboekje aan!

Elke uitvaart is anders. Bij een overlijden voelen nabestaanden zich gesteund als zij weten hoe de overledene dacht over zijn of haar afscheid en uitvaart. Om uw nabestaanden niet in onwetendheid achter te laten is het goed om tijdig alles over uw uitvaart, financiën en uitvaartverzekeringen op papier te zetten. Laat uw speciale wensen daarom vastleggen in een wensenboekje.

EU kunt het wensenboekje hier downloaden en uitprinten. U kunt het wensenboekje ook telefonisch of via de mail aanvragen. Dan sturen wij het boekje via de post naar u toe.

Download wensenboekje
IMG_7973
Sluiten