Menu
Altijd bereikbaar: 0184 - 70 12 00 06 - 10 37 51 10

Heeft u een vraag?

Blijf er niet mee rondlopen maar stel hem gerust.

Thea's Blog

De naïeveling geen lieveling 2 oktober 2018
orchis_blog_naieveling

Daar zat ik dan, 30 september 2016. Zo trots als een pauw, op de vensterbank van een oud schoolgebouw. Mijn hoofd vol mooie plannen. Een prachtig rouwcentrum met twee 24-uurs kamers waar families dag en nacht terecht kunnen om in een huiselijke sfeer afscheid te nemen van hun dierbare. Met een grote aula die ook te veranderen is naar een kleinere, zodat kleinere families niet zo verloren zitten in een grote zaal. Een ruime hal, zodat iedereen die moet wachten voor het condoleren binnen kan staan wanneer het regent of koud is. Een mooie keuken voor een uitgebreide catering. Dit moest toch iedereen wel mooi vinden…

Wat was ik naïef. Er kwam verzet. Veel verzet. Bezwarenprocedures, petities, rechtszaken, media aandacht, asbest onderzoek, vleermuizenonderzoek, fauna onderzoek en een uitzending op het NOS jeugdjournaal. Het werd een heksenjacht. Het kwam als een klap, een schok. De reacties van de sportschool, de school, de omwonenden had ik niet zien aankomen. Sommige reacties op een Sliedrechtse nieuwspagina vond ik moeilijk om te lezen. Ik zou respectloos en een geldwolf zijn, over lijken gaan, werd beschuldigd van vriendjespolitiek en dealtjes sluiten, ik ben bedreigd en indirect beschuldigd van dood door schuld.

De bezwaarmakers begrijpen mijn plannen niet en ik begrijp hun bezwaren niet. Zij willen niet geconfronteerd worden met een rouwcentrum en de dood (en in hoeverre is dat?). Ik schrik van die verharding. Of is het de angst voor het onbekende en het niet weten hoe er mee om te gaan? Ik hoop het laatste, want ik ben er juist van overtuigd dat een rouwcentrum onderdeel van een gemeenschap moet zijn en niet ergens achteraf op een industrieterrein thuishoort. Verlies en verdriet horen een integraal en geaccepteerd onderdeel van de samenleving te zijn. We worden er uiteindelijk allemaal mee geconfronteerd. We moeten daar niet voor weglopen, maar er juist voor elkaar zijn.

Ook al gingen we in gesprek, hier kwamen we niet uit. Gelukkig hebben we dan de wet. Op grond van de wet heeft de gemeente geen redenen kunnen vinden om de vergunning niet af te geven. Vervolgens werden ook zij beschuldigd van vriendjespolitiek, het spelen van smerige spelletjes, dealtjes sluiten en kregen zij het verwijt dat ze niet naar de bezwaarmakers geluisterd zouden hebben. Ik deel die mening niet. We zijn inmiddels twee jaar verder. En het wil niet zeggen wanneer je je gelijk niet krijgt, dat er niet naar je geluisterd is.

Het is me niet in mijn koude kleren gaan zitten, maar het heeft me nooit weerhouden om door te gaan. Ik houd het doel in zicht. En nu kunnen we EIN-DE-LIJK gaan beginnen. De voorbereidingen zijn in volle gang. In oktober wordt het gebouw gesloopt en kunnen we het nieuwe pand gaan realiseren. En wat de bezwaarmakers betreft? Ik denk dat dat uiteindelijk allemaal goed gaat komen. Wellicht kunnen we elkaar in de toekomst juist versterken. Ik ga voor en hoop op wederzijds respect. Het gaat tenslotte niet om mij maar om de overledene en zijn of haar nabestaanden. Ieder mens is uniek en verdient een waardig afscheid.

Delen via
ADCF1CC7-325B-41F5-8D34-5437B5356A69

Over Thea de Jong

Ik zoek samen met u naar de mogelijkheden om een eigen invulling aan de uitvaart te geven. Zoals helpen bij de laatste verzorging, de rouwbrief, het dragen van de kist, het meedenken over de invulling van de afscheidsdienst. Dit alles op de een zodanige manier dat u de overledene daarin herkent. U bent tenslotte de beste getuige van het leven van de overledene.

Wensenboekje

Vraag het wensboekje aan!

Elke uitvaart is anders. Bij een overlijden voelen nabestaanden zich gesteund als zij weten hoe de overledene dacht over zijn of haar afscheid en uitvaart. Om uw nabestaanden niet in onwetendheid achter te laten is het goed om tijdig alles over uw uitvaart, financiën en uitvaartverzekeringen op papier te zetten. Laat uw speciale wensen daarom vastleggen in een wensenboekje.

EU kunt het wensenboekje hier downloaden en uitprinten. U kunt het wensenboekje ook telefonisch of via de mail aanvragen. Dan sturen wij het boekje via de post naar u toe.

Download wensenboekje
IMG_7973
Sluiten