Met respect voor ieders wensen

Het mooie van mijn vak vind ik, dat ik met allerlei verschillende mensen, opvattingen, geloven, achtergronden en meningen te maken heb. Wat houd ik daarvan en wat heb ik daardoor al een hoop geleerd van de ontmoetingen met mensen, van hun levensverhalen, ervaringen en wijsheden.

Er zijn mensen die geloven, er zijn mensen die overtuigt atheïst zijn en alles wat daar tussen zit.

Ook aan mij wordt gevraagd waar ik in geloof, wat mijn levensvisie is en wat mijn opvattingen zijn, omdat dat vragen zijn die nu eenmaal vaak leven na een overlijden van een dierbare.

Ik ben christelijk. Er zijn wel eens mensen die aan mij vragen; hoe kun jij dan bepaalde uitvaarten doen en dat overeenkomen met jouw geloof en geweten? Ik wil graag uitleggen hoe ik daar persoonlijk in sta.

Ik ben gelovig en ik geloof in de God van de Bijbel. Maar zou ik daarom alleen mensen willen helpen die hetzelfde gedachtegoed/geloof aanhangen? Juist niet! Juist door mijn geloof wil ik niet beoordelen of veroordelen. Ik wil hulpverlener zijn en als hulpverlener wil ik er voor iedereen zijn.

De grondpijlers van een hulpverlener zijn mijns inziens:

  1. Oprechte aandacht geven aan de nabestaanden.
  2. Als hulpverlener moet je jezelf in kunnen leven zodat nabestaanden zich verstaan en begrepen voelen.
  3. Als hulpverlener zet je je eigen oordeel opzij en treedt je de nabestaanden met respect (respect is eigen oordeel buiten spel zetten) tegemoet, zodat deze zich geaccepteerd voelen.

Dit accepteren, of niet beoordelen of veroordelen, wil niet zeggen dat je als hulpverlener alles goed vindt of het in alles met de nabestaanden eens hoeft te zijn. Het gaat er om dat je de nabestaanden het recht geeft te zijn zoals zij zijn, terwijl je als hulpverlener ook het recht behoudt jezelf te zijn en te blijven.

Dit vak is mijn passie, maar het is vooral de diversiteit aan mensen die ik onderweg ontmoet, wat mijn vak zo ongelofelijk mooi en boeiend maakt. Ik respecteer een ieders opvattingen, ideeën, geloof. Ik respecteer een ieders laatste wens. Ieder mens is uniek en verdient een waardig afscheid. En dat laatste afscheid zal ik met liefde en respect regelen en uitvoeren…